Open your mind freelist Λίστα Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου OpenYourMind

Είναι αλήθεια πως το Ιντερνέτ και οι διαδικτυακές παροχές του ήρθαν και διευκόλυναν την επικοινωνία των ανθρώπων κατά μήκος και πλάτος της γης. Είναι επίσης γεγονός πως η περίοδος της κοινωνικής δικτύωσης εδραιώθηκε ήδη. Ωστόσο, καθώς η εποχή της πληροφόρησης προχωράει με ραγδαίους ρυθμούς, δεν παρατηρείται ισότιμη ή αντάξιας σημασίας πρόοδος στο περιεχόμενο των καθημερινών ανταλλασσόμενων μηνυμάτων παγκοσμίως. Φαινομενικά, αμέτρητες αλληλεπιδράσεις ατόμων λαμβάνουν χώρα ανά λεπτό. Ουσιαστικά, δεν είναι σε θέση να ξεπεράσουν τον τετριμμένο χαρακτήρα τους. Το μαζικό, το ευτελές και συχνά το άσεμνο, εγωιστικό και ακατέργαστο, ταξιδεύει ελεύθερα στον κυβερνοχώρο, παραμερίζοντας από τη δημόσια συζήτηση τη διαφορετικότητα, τη χρηστικότητα, την ευπρέπεια και το καλλιεργημένο. Αλλά αυτά εκτοπίστηκαν ήδη και από σχεδόν κάθε άλλη έκφανση της ζωής, λόγου χάρη, εργασιακή, ακόμη και εκπαιδευτική.

Αυτά σκεφτήκαμε και πήραμε την πρωτοβουλία να ?δια-δικτυωθούμε? δημιουργώντας το OpenYourMind μία λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailing list) -που πλέον στο παρόν κείμενο θα αναγράφεται ως λίστα συζήτησης- δηλαδή μια ηλεκτρονική κοινότητα ανταλλαγής απόψεων, η οποία πραγματοποιείται μέσω e-mail.

Η ΛΙΣΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ

Η ιδέα γεννήθηκε και υλοποιήθηκε από άτομα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την οπτική αναπηρία.

Στόχος είναι η σταδιακή δημιουργία ενός φιλικού και εύχρηστου περιβάλλοντος, στο οποίο θα μοιραζόμαστε απόψεις, προβληματισμούς και ανησυχίες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών της λίστας, καθώς έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν τις κρίσεις τους σε θέματα, που προκαλούν το ενδιαφέρον τους. Μότο μας συνιστά το γεγονός ότι κάθε φωνή έχει αξία.

Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η διάδοση γνώσεων και απόψεων, όχημα για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Θα θέλαμε αυτή η λίστα συζήτησης να γίνει ένα μέσο για να ξεφύγουμε λίγο από το σύνηθες, να απελευθερωθούμε από κάθε τι που μπορεί να μας περιορίζει. Ελπίζουμε με τη συμμετοχή και αρωγή σας να βελτιώσουμε τον μικρόκοσμό μας, πράγμα που μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει ένα θετικό αντίκρισμα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Τα μέλη της συγκεκριμένης λίστας συζήτησης κατά κύριο λόγο θα είναι άτομα τα οποία έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την οπτική ιδιαιτερότητα άλλων προσώπων, για παράδειγμα, γονείς ,συγγενείς και γενικότερα άνθρωποι από το φιλικό περιβάλλον. Όσοι, δηλαδή επιθυμούν να εκφράσουν την άποψή τους πάνω στα θέματα που αναπτύσσονται ή να καταθέσουν δικές τους ερωτήσεις ή εμπειρίες στα υπόλοιπα μέλη.

Πολύτιμη θα είναι η ενεργή συμμετοχή ανθρώπων που κατέχουν επιστημονικές γνώσεις και θέλουν να προσφέρουν τις απόψεις ή και τις υπηρεσίες τους προς τα υπόλοιπα άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενα μέλη ,όπως:

 • Οφθαλμίατροι, Οπτομέτρες, Ιατροί, Παθολόγοι, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερώσουν και να διαφωτίσουν με τις γνώσεις τους τα μέλη πάνω σε ιατρικά, επιστημονικά και ερευνητικά θέματα, που τα απασχολούν, και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.
 • Κοινωνικοί λειτουργοί και καθηγητές Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι θα είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήματα που τίθενται από τα μέλη της λίστας ,ή να καταθέσουν δικές τους εμπειρίες.
 • Άτομα που δρουν ή θέλουν να δράσουν σε εθελοντικές ομάδες που θα μπορούν να προσφέρουν στα μέλη τις υπηρεσίες τους.
 • Επίσης ανεξαιρέτως οποιοιδήποτε θεωρούν ή αισθάνονται πως μπορούν να συνεισφέρουν ευσυνείδητα με γνώσεις και υπηρεσίες ανεξαρτήτως ιδιότητας.
 • Οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας πως η ενεργή συμμετοχή όλων μας είναι άκρως σημαντική, ενώ δεν θα πρέπει να διστάζουμε να θέσουμε κάποιο ερώτημα που μας απασχολεί. Είναι σίγουρο πως εάν κάποιο από τα μέλη γνωρίζει κάτι σχετικά, θα ανταποκριθεί άμεσα ή θα παραπέμψει στην αντίστοιχη πηγή.

  Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ OPEN YOUR MIND

  Η χρήση της λίστας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailing list) είναι απλή: όλα τα μηνύματα, που αναρτώνται, αποστέλλονται απευθείας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail), με το οποίο έχει γίνει η εγγραφή σας από την ομάδα διαχείρισης. Με μία απλή απάντηση (reply) έχετε τη δυνατότητα να εκφράσετε την άποψή σας πάνω σε θέματα που σας ενδιαφέρουν. Εξίσου απλή είναι και η διαγραφή όσων μηνυμάτων δεν κινούν το ενδιαφέρον σας, αρκεί ένα κλικ στη διαγραφή (delete).

  ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

  Τα θέματα , τα οποία θα αναπτύσσονται, θα απευθύνονται στα άτομα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με οπτικές ιδιαιτερότητες και θα έχουν ως στόχο την βελτίωσης της ζωής και της ποιότητάς της. Ενδεικτικά αναφέρονται ιατρικά, τεχνολογικά, εκπαιδευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά ή πολιτισμικά καθώς και οποιοδήποτε άλλο θέμα μπορεί να θεωρηθεί πως θα προσφέρει χρήσιμη, χρηστική, ωφέλιμη ή και ευεργετική πληροφόρηση και ενημέρωση στα μέλη. Βέβαια, προτάσεις και άλλων πιθανών θεμάτων προς συζήτηση είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

  Ως όρος για τη δημοσίευση τίθεται ο εξής: όταν κοινοποιείτε κάποιο θέμα να υπογράφετε το δημοσίευμα ή να αναφέρεται η πηγή, από την οποία αντλήθηκε το συγκεκριμένο κείμενο ή οπτικοακουστικό απόσπασμα. Ο λόγος, που κατευθύνει σε μία τέτοια επιλογή, είναι ο επώνυμος και τεκμηριωμένος χαρακτήρας της συζήτησης που αναπτύσσεται. Εάν το ονοματεπώνυμο του δημοσιεύοντος δεν είναι σαφές από το e-mail εγγραφής του, θα πρέπει προηγουμένως να κάνει την τροποποίηση των ρυθμίσεων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

  ΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

  Θέματα, τα οποία δεν θα πραγματεύεται η συγκεκριμένη ηλεκτρονική κοινότητα, είναι γενικά: οτιδήποτε προσβάλει την τιμή, την υπόληψη ή την προσωπικότητα τρίτων, καθώς και περιεχόμενο που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα τρίτων ή γενικότερα παραβιάζει τον ποινικό νόμο.

  Ευθύνη και δικαιοδοσία της διαχειριστικής ομάδας.

  Ο αποστολέας ευθύνεται για την αποκατάσταση κάθε ζημιάς ή ηθικής βλάβης που τυχόν προκληθεί είτε σε εμάς είτε σε οποιονδήποτε τρίτο από την δημοσίευση οιουδήποτε τέτοιου περιεχομένου μέχρι την παρέμβαση της διαχειριστικής ομάδας.

  Η διαχειριστική ομάδα δικαιούται κατόπιν συστάσεων:

 • Να διαγράψει άμεσα το περιεχόμενο.
 • Να διακόψει τη λειτουργία του λογαριασμού του χρήστη.
 • Να λάβει οποιοδήποτε κατά την κρίση του νομικό μέτρο για την αποτροπή της πρόκλησης οιασδήποτε ζημιάς.
 • Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις, στους χρήστες του διαδικτυακού μας τόπου απαγορεύονται οι παρακάτω χρήσεις:

 • οποιαδήποτε ανάρτηση, δημοσίευση, αποστολή παράνομου, παραπλανητικού, προσβλητικού, υβριστικού, δυσφημιστικού, ρατσιστικού, σεξιστικού περιεχομένου, που συγκροτεί αντικειμενικά προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης, των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων, της περιουσίας οιουδήποτε τρίτου προσώπου, προτρέπει ή δικαιολογεί πράξεις που αποσκοπούν ή έχουν ως αποτέλεσμα την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής ή περιεχομένου που παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα άλλων.
 • οποιαδήποτε ανάρτηση προπαγανδίζει γενικά θρησκευτικές, ρατσιστικές, σεξιστικές και εθνικιστικές διακρίσεις.
 • οποιαδήποτε ανάρτηση και δημοσίευση περιεχομένου με πορνογραφικό υλικό γενικά, ή παιδική πορνογραφία ειδικά και περιεχόμενο που προσβάλει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα προστασία των ανηλίκων.
 • Η διακίνηση-αποστολή αλλοιωμένων αρχείων ή προγραμμάτων που περιέχουν ψηφιακούς ιούς και ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στη λειτουργία και την αξιοπιστία της λίστας ή στη λειτουργία υπολογιστή άλλων προσώπων.
 • Αναρτήσεις που προπαγανδίζουν κομματικές και ευρύτερες παραταξιακές θέσεις και συμφέροντα
 • Λαμβάνοντας υπόψη ότι η λειτουργία αποστολής μηνυμάτων και δημοσίευσής τους στην λίστα γίνεται σε πραγματικό χρόνο, δίχως προέγκριση σχολίων, καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος όλων των μηνυμάτων τη στιγμή που γράφονται. Σε περίπτωση που κάποιος ή κάποια νομίζει ότι το περιεχόμενο ενός μηνύματος πρέπει να διαγραφεί, μπορεί να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκριθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα ενημερώνοντας και δικαιολογώντας σε όλους τους χρήστες τις αποφάσεις και ενέργειές τους.

  ? Οι χρήστες που διαγράφονται μπορούν να ζητήσουν την επιστροφή τους, αίτημα που θα εξετάζει η διαχειριστική ομάδα. ? Οι χρήστες που ζητούν από μόνοι τους να διαγραφούν, δηλώνοντας αποχώρηση, δεν θα μπορούν να αναρτούν ή να λαμβάνουν μηνύματα μέσω της συγκεκριμένης λίστας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (mailing list). Προστασία προσωπικών δεδομένων

  Τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται στην Ελλάδα από το Νόμο 2472/1997, (όπως αυτός μέχρι σήμερα έχει τροποποιηθεί και συμπληρωθεί με νεότερους νόμους) και από τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες. Τη σχετική νομοθεσία οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα τόσο οι χρήστες όσο και η διαχειριστική ομάδα.

  Για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την openyourmind mailing list, λίστα συζήτησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

  //www.freelists.org/webpage/openyourmind

  Εάν θέλετε να εγγραφείτε, παρακαλούμε στείλτε e-mail στην διεύθυνση: openyourmind-request@freelists.org γράφοντας στο θέμα την λέξη: subscribe εφόσον έχει ολοκληρωθεί σωστά η εγγραφή σας θα λάβετε e-mail καλωσορίσματος.

  Η ηλεκτρονική διεύθυνση που θα λαμβάνετε και θα δημοσιεύετε τα e-mail σας στα μέλη της λίστας είναι η: openyourmind-request@freelists.org Εάν επιθυμείτε να διαγραφείτε, απλά στείλτε e-mail στην διεύθυνση openyourmind-request@freelists.org γράφοντας στο θέμα την λέξη: unsubscribe Για οποιαδήποτε διευκρινιστική ερώτηση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στην διαχειριστική ομάδα, με ένα e-mail στο diaxiristiki.omada@gmail.com

  Ευελπιστούμε προς την δημιουργία μιας εποικοδομητικής συζήτησης που θα συμβάλει στην όσο το δυνατό αρτιότερη αυτό-οργάνωση, συν-διαμόρφωση και αυτό-διαχείριση της λίστας συζήτησης σε μια αξιόπιστη προοπτική που θα προάγει την δημοκρατική συνείδηση και την ενεργοποίηση μας ως πολίτες με οφέλη πρωτίστως για τα μέλη στα οποία απευθύνεται αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο ενεργό πολίτη.

  Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον, την εμπιστοσύνη και την συμβολή σας και θα χαρούμε ιδιαίτερα να μας τιμήσετε με την ενεργή συμμετοχή σας.

  Με εκτίμηση,

  Η Διαχειριστική Ομάδα:

  ΦΩΣΚΏΛΟΥ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ