Добре дошли!

Здравейте, Добре дошли в пощенския списък, посветен на разработката на български глас за популярния, безплатен и с отворен изходен код, речеви синтезатор eSpeak. С тази нелека задача сме се захванали група ентусиасти, които сме любители на свободния софтуер и правим всичко това в свободното си време. Всеки, който би искал да се включи, отделяйки от личното си време за този проект е добре дошъл да се присъедини към този пощенски списък.

Какво е синтезатор на реч?

Синтезаторът на реч е програма, която преобразува подадения и текст в компютърно синтезирана реч. Той може да използва предварително записана човешка реч, или да я генерира, по предварително зададени алгоритми. eSpeak е от втория вид. Той генерира фонемите на базата на форманти и ги подрежда в думи и изречения. eSpeak притежава възможност за поставяне на ударения и интонация.

Кой използва синтезаторите на реч?

Синтезаторите на реч са едно от основните средства, които предоставят на хората с увредено зрение достъп до компютрите, както и на друга техника, в която те могат да бъдат вградени. Те се използват също и при убочението на деца с дислексия.

Защо eSpeak?

Въпреки че има и други синтезатори на реч за български език, те са големи като размер и са ограничени само за използване в Microsoft Windows среда. eSpeak от своя страна е бърз, малък като размер и може да работи както под Windows, така и под Linux и дори Mac OS. Освен това eSpeak е с отворен изходен код, което означава, че всеки може да се включи в разработката му, както и да го използва в свои разработки. Така развитието му е изцяло подчинено на нуждата от него и на наличието на ентусиасти, които да работят за неговото усъвършенстване.

Как да го пробвам?

В настоящия момент, българскияне е част от стабилната версия на eSpeak. Той присъства само в работната версия на програмата, която може да свалите от: http://espeak.sourceforge.net/test/latest.html

За повече информация може да се свържете с мен или да пишете до списъка , но за второто първо ще трябва да се запишете .