[wdmaudiodev] Re: virtual audio driver removed via devcon, but it's only hidden

  • From: "Matthew van Eerde" <dmarc-noreply@xxxxxxxxxxxxx> (Redacted sender "Matthew.van.Eerde" for DMARC)
  • To: "wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx" <wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx>
  • Date: Sat, 13 Oct 2018 11:12:31 +0000

  *   Microsoft does not care about this

Yes we do


  *   Please post a request in Feedback Hub

We say this because we want the log files so we can see what happened

________________________________
From: wdmaudiodev-bounce@xxxxxxxxxxxxx <wdmaudiodev-bounce@xxxxxxxxxxxxx> on 
behalf of Vincent Burel (VB-Audio) <vincent.burel@xxxxxxxxxxxx>
Sent: Saturday, October 13, 2018 12:14:52 AM
To: wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx
Subject: [wdmaudiodev] Re: virtual audio driver removed via devcon, but it's 
only hidden

Hello,

The problem is there since WIN7 and it seems the reboot is finalizing the 
uninstallation (this is the only way we found to be sure about the audio driver 
de-installation) .
…with WIN10 there is additional problems regarding driver 
installation/de-installation, especially re-installation (used by WIN10 
automatic update).

Also devcon.exe seems to be bugged and can install 2 instances of your audio 
driver, the instance will be marked as disabled, but de-installation won’t be 
clear anyway if you don’t de-install manually the disabled occurrence of your 
driver…

Microsoft does not care about this and the only reply will get is “please post 
a request in feedback hub”

Regards
Vincent Burel

De : wdmaudiodev-bounce@xxxxxxxxxxxxx [mailto:wdmaudiodev-bounce@xxxxxxxxxxxxx] ;
De la part de Johannes Freyberger
Envoyé : samedi 13 octobre 2018 08:37
À : wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx
Objet : [wdmaudiodev] virtual audio driver removed via devcon, but it's only 
hidden

Hi all,

when I’m uninstalling my pure virtual audio driver on some W10, 1803 machines 
via devcon remove the driver the driver doesn’t seem to be uninstalled 
completely as it is still visible as hidden device in the device manager even 
after a reboot. But in setupapi.dev.log the corresponding entry says:

 [Delete Device - ROOT\MEDIA\0006]
 Section start 2018/10/12 09:52:11.354
      cmd: "C:\Program Files (x86)\MyApplication\devcon.exe" remove *MyDriver
     dvi: Query-and-Remove succeeded
<<<  Section end 2018/10/12 09:52:12.031
<<<  [Exit status: SUCCESS]

On some other machines the drivers are completely gone and not in hidden state.

Could this “hidden driver” effect be due to user privileges or some Antivir 
software installed on these machines?
What makes an uninstalled driver go into this hidden state and can this have 
any subsequent negative effects if I’m installing a new version of my driver 
while the old version is still in this hidden state?
Could this be something which is new since the 1803 update as I don’t think 
I’ve seen this before?

Thanks and best regards,
Johannes Freyberger

Other related posts: