[wdmaudiodev] Re: Audio enhancements problem with Redstone 2 update

  • From: "Matthew van Eerde" <dmarc-noreply@xxxxxxxxxxxxx> (Redacted sender "Matthew.van.Eerde" for DMARC)
  • To: "wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx" <wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx>
  • Date: Tue, 6 Jun 2017 18:12:32 +0000

Since you have a consistent repro: can you file a “problem report” in the 
Feedback Hub, with “media issues” logs of the problem, without your workaround?
https://blogs.msdn.microsoft.com/matthew_van_eerde/2016/09/26/report-problems-with-logs-and-suggest-features-with-the-feedback-hub/

Once filed, use the “Share” widget to grab a direct link to the problem report.

Send me the direct link.

From: Matthew van Eerde<mailto:dmarc-noreply@xxxxxxxxxxxxx>
Sent: Tuesday, June 6, 2017 11:03 AM
To: wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx<mailto:wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx>
Subject: [wdmaudiodev] Re: Audio enhancements problem with Redstone 2 update

Windows tracks successes and failures when calling into an APO. If an APO fails 
too frequently, Windows will disable it with this warning.

When Windows itself is updated, this counter is reset. So after any Windows 
update, the APO will be re-enabled, and (if it still fails a lot) will be 
disabled again (with the same warning.)

From: Paul Allais<mailto:paul.allais81@xxxxxxxxx>
Sent: Tuesday, June 6, 2017 10:57 AM
To: wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx<mailto:wdmaudiodev@xxxxxxxxxxxxx>
Subject: [wdmaudiodev] Re: Audio enhancements problem with Redstone 2 update

Hi all,
I still have not figured out what is really at stake in this Creator's Update 
related issue. The problem is very visible and quite annoying for the end user, 
so any help, even the smallest clue, would be highly appreciated. As at least 3 
companies have had that very same behavior  in their products since the 
Creator's I cannot be 100% sure the root issue lies in my own code.
Best regards,
Paul Allais

2017-05-24 11:34 GMT+02:00 Paul Allais 
<paul.allais81@xxxxxxxxx<mailto:paul.allais81@xxxxxxxxx>>:
Hello,

I am currently working on an Audio Processing Object (LFX/SFX+GFX/MFX) for 
audio playback devices. After the Redstone 2 update, I noticed an issue: When 
opening the audio playback device dialog, I am warned that audio enhancements 
were disabled, and I am asked whether I want to re-activate them. They run 
perfectly afterwards.
As far as I know, this scenario is linked to an issue in the early APO 
initialization and test at OS startup.
A workaround I finally came up with is to short-circuit a few calls in the 
LockForProcess() of the very first audio stream handled by the LFX APO.

Further investigations showed that at least 3 important APO providers are also 
affected: Their APOs started to cause the same warning message after upgrading 
to Redstone 2.
I would like to know whether Redstone 2 introduced some behavioral change that 
could jeopardize the APO initialization and test phase, or lead in some other 
way to Windows warning the user of an issue with audio enhancements.

Best regards,
Paul Allais



Other related posts: