[atreus] Reliability

  • From: pepijn de vos <pepijndevos@xxxxxxxxx>
  • To: Stefano Rodighiero <atreus@xxxxxxxxxxxxx>
  • Date: Thu, 20 Dec 2018 21:29:10 +0100

Hey all,

A while ago I got my second quiet Atreus for work, and I still love both of
them, but there have been two persistent problems over the years:

Firstly, a hardware problem. On my old Atreus I had issues where the
keyboard would randomly disconnect and reconnect. It actually seems to be a
faulty cable. So I threw the old cable away, and bought a new unbranded
thing from the supermarket that I swear is absolutely identical to the one
that came with the new Atreus. So not sure which cable went where. Point
is, now I'm back to having the same problems where it randomly disconnects.

Am I just super unlucky, doing something bad to my cables, or is there a
quality issue with the supplies USB cables? Do people have recommendations
for good USB cables? (I'm located in the Netherlands, FYI)

The other issue is with the firmware. Most of the time it's all peachy, but
a few times a week I somehow get into a mode where it seems I'm in some
layer or some stuck modifier and anything I press does crazy shit I never
knew was even possible. The only remedy I've found is to just unplug the
keyboard. Pretty annoying.

I was experimenting with some more advanced QMK functions, but I've
reverted most of them in the hope to solve the problem. The only
peculiarities are that I have GUI on hold with a no-op for tap because I
got annoyed by accidentally opening the start menu, and I have one-shot on
shift for pressing ctrl+shift+c/v for in the terminal. I thought tapping
toggle was nice for my layers, but I had to set it to 5 to avoid doing it
accidentally, which makes it inconvenient for anything but arrowing though
long documents.

https://gist.github.com/pepijndevos/c7aef7a46d69e25b5064edb9e483d2ca this
is the code. If you see anything suspicious that might cause stuck
modifiers or layers, please let me know. Even though I'd be fine going back
to normal modifiers for the layers, I suspect the problem to be with the
GUI key most of the time.

Cheers,
Pepijn

Other related posts: