[argyllcms] Re: Color Space error with scanner profile

  • From: "Hal V. Engel" <hvengel@xxxxxxxxxxx>
  • To: argyllcms@xxxxxxxxxxxxx
  • Date: Fri, 14 Nov 2008 12:25:38 -0800

On Friday 14 November 2008 12:02:27 Geert Janssens wrote:
> Hi,
>
> I ran into this problem as well when I first tried to use xsane's color
> management.
>
> See http://www.freelists.org/archives/argyllcms/06-2008/msg00005.html and
> following about the very same topic.
>
> I never managed to solve the error. As I figured it the problem was not
> with the rgb input profile but with the greyscale profile (or the lack
> thereof).
>
> I came to that conclusion as follows:
> * Start xsane -> error message
> * Change the color mode to Gray -> error message
> * Change the color mode back to color -> no error
>
> You can continue this. Each time you perform an action that needs the
> grayscale profile, an error occurs.
>
> The error at startup is probably because xsane tries to load all the
> profiles at startup, which includes the greyscale one.
>
> The odd thing is, no matter what I did with the grayscale profile setting,
> I couldn't make the error go away. I had set a grayscale profile, but the
> error remained. Not setting a grayscale profile didn't change that.
>
> Read the full thread for more details.
>
> Regards,
>
> Geert

XSane has a number of issues related to how it gets and uses profiles and in 
many cases the error message are not accurate (IE. the message will have 
information about a profile that is not the cause of the issue for example) 
and this makes fixing the issue difficult or impossible.  The best thing to do 
is to let the author know that you are having problems so that he can fix 
things.  I have contacted him about some of these problems and he has fixed 
these in newer releases.  But I suspect that the CM code in XSane has not been 
widely tested and that there are other bugs waiting to be discovered and 
reported.  So it is important for you to report the issue because the author 
can't fix it if he does not know it is broken.

Hal 
>
> On Friday 14 November 2008, Marco Presi wrote:
> > Il giorno sab, 15/11/2008 alle 05.23 +1100, Graeme Gill ha scritto:
> > > Marco Presi wrote:
> > > > The profile (LUT based, created with -u flag) was created correctly
> > > > (i.e., no errors). After that, I set xsane to use the profile, but as
> > > > xsane starts, the following error message is displayed:
> > > >
> > > > lcms: Error #12288; Input profile is operating on wrong colorspace
> >
> > [...]
> >
> > > You could try changing the PCS to XYZ using the -a flag
> > > (ie. -ax) to see if this is the problem.
> > >
> > > If the B2A tag is the problem, try using -bn.
> >
> > I tried both, but the error message is always there. However, I tried to
> > open a scanned image with Gimp, and Gimp claims that the image has
> > embebbed the profile I gave to xsane. Is this sufficient to guarantee
> > that xsane apply the profile, or there is another check I can do to
> > verify that the scanned image is effectively color corrected?
> >
> > Thanks
> >
> > Marco


Other related posts: