[access-uk] Re: Solved Echo Dot Connection Problem

  • From: George Bell <george@xxxxxxxxxxxxxxxxxxx>
  • To: <access-uk@xxxxxxxxxxxxx>
  • Date: Tue, 29 Aug 2017 12:31:20 +0100

You will find instructions for factory resetting the older Echo Dot here, but 
I’ll do my best to describe where to tiny hole is from the picture.

https://www.howtogeek.com/271487/how-to-factory-reset-the-amazon-echo-or-echo-dot/

 

Turn the Echo Dot upside down (i.e. bottom up).  All around the perimeter, 
there are holes, but inside of that circle, other than for one tiny hole, it is 
smooth.  That hole is where you inert a straightened out paper clip or pin.

 

George

 

 

From: access-uk@xxxxxxxxxxxxx [mailto:access-uk@xxxxxxxxxxxxx] On Behalf Of ;
David Griffith
Sent: 29 August 2017 08:52
To: access-uk@xxxxxxxxxxxxx
Subject: [access-uk] Re: Solved Echo Dot Connection Problem

 

I am sorry  but I used my sighted Computer guy to do this. He reset it with the 
pin from a Guide Dog Badge that I found.

I did not think to ask him where the reset hole was.

I can have a  look on google to see if any information is there.

 

David Griffith

 

 

Sent from Mail <https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=550986>  for Windows 10

 

From: dmarc-noreply@xxxxxxxxxxxxx
Sent: 29 August 2017 07:13
To: access-uk@xxxxxxxxxxxxx
Subject: [access-uk] Re: Solved Echo Dot Connection Problem

 

David,

I'm glad I've read this one as I've sometimes had problems in re-connecting, 
but haven't had to go to your extremes--yet! However, I know that I'll need 
some guidance on finding the hole itself so, for the uninitiated, can you tell 
me, please, where to look?

Thanks so much!

 

 

 

 

 

 

 

Carol P

 

----- Original Message -----

From: David Griffith  <daj.griffith@xxxxxxxxx>

To:  access-uk@xxxxxxxxxxxxx

CC: 

Date: Friday, 25 August 2017 10.20 pm

Subject: [access-uk] Solved Echo Dot Connection Problem

 





                                                                

                This week Virgin replaced my Broadband Router and from that 
moment my Echo Dot refused to connect to the new router despite entering the 
setup again and putting in the new password.

 

I eventually got a sighted computer engineer to come around today and it took 
him an hour of frustration but he eventually got the Echo to connect.

 

I thought I would describe the problem and solution in case anyone else had 
this issue.

Syymptom--Alexa Setup appears to work fine until the very end of the process 
when you enter the Wi-Fi password and the app says preparing your Echo Dot.

You then get an error messssage. The message says "Registration 
Failure--Consult the Help pages for troubleshooting. 

Sometimes you also get an error message with an obscure error code.

Solution 

I won't go into all the various things we tried but eventually the following 
worked.

Go into the Alexa Appp and ";Forget" your Echo Dot as a selected device.

 

Turn off your Echo Dot and when the Dot restarts use a pin inserted into the 
Echo Dot reset hole to force the Dot into a hard reset. (This is the critical 
part--nothing would complete until we did this)

Now in the Alexa app re-scan for your Echo Dot and add it as a device.

Now following the instructions to connect in the normal way should work.

 

As I say forcing the Echo into a hard re-set was the crucial step. Restarting 
both the Router and the Echo Dot alone  would not do the trick.

Also trying to force a hard reset whilst in setup mode does not appear to 
work, at least in our case, this is why we had to restart the Echo and then 
perform the hard reset.

It seems that for some odd reason changing the Router corrupted the 
registration status of my Echo Dot so whilst it was appearing in my list of 
devices it could not be recognised in the connection process as a legitimate 
registered device.

A hard re-set solved this.

 

David Griffith

 

 

 

 

Sent from Mail for Windows 10

 

 

** To leave the list, click on the immediately-following link:-

** [mailto:access-uk-request@xxxxxxxxxxxxx?subject=unsubscribe]

** If this link doesn't work then send a message to:

** access-uk-request@xxxxxxxxxxxxx

** and in the Subject line type

** unsubscribe

** For other list commands such as vacation mode, click on the

** immediately-following link:-

** [mailto:access-uk-request@xxxxxxxxxxxxx?subject=faq]

** or send a message, to

** access-uk-request@xxxxxxxxxxxxx with the Subject:- faq

 

 

Other related posts: